Hoe Je Van Cardio Training Dikker Kan Worden: Fat Ass Cardio Syndrome

Dikker worden van téveel cardio training? Het kan!
Vroeger werd altijd gedacht dat je vooral véél cardio training moest doen om vet te kunnen verbranden, en dat je dan in een specifieke hartslagzone moest blijven van 60-70% van je maximale hartslag, gedurende minimum 20-30 minuten. Deze theorie is ondertussen al achterhaald en blijkt in de praktijk niet echt resultaat te geven. In dit artikel bespreken we het ‘Fat Ass Cardio Syndrome’, of hoe je van téveel cardio training niet slanker, maar juist dikker kan worden, en welke training je dan beter wel doet.

Definition of stupid:

“Doing the same things over and over again, while expecting a different result!”

Dit gaat zeker op voor de nog steeds voortdurende cardio-hype. Nog altijd zijn de aerobic-, step- en andere groepslessen goed bezocht, en de cardio-apparatuur in het fitnesscentrum wordt enthousiast gebruikt.

Waarom behalen alle cardio-fanaten die urenlang per week continue cardio doen hun gewenste resultaat niet, en gaat het vetpercentage omhoog en de spiermassa omlaag?

Langdurige cardio training aan een constante snelheid en intensiteit heeft een negatief effect op Power (kracht x snelheid). Het zorgt er simpel gezegd voor dat je langzamer wordt. Hoe zie je er liever uit? Als een krachtige gebouwde sprinter of als een ‘magere’ marathonloper met een ingevallen en oud gezicht?

Na 6-8 weken van dat soort cardio training bereiken we een plateau fase. Langer doorgaan met deze vorm van trainen is dan ook zinloos.

Te frequente en langdurige cardio training kan leiden tot adrenal fatigue. Vermoeidheid, angstaanvallen, allergieën, vermindering van het korte termijn geheugen, concentratieproblemen zijn slechts enkele van de voorkomende symptomen. Uit onderzoek is gebleken dat dementie en alzheimer veel vaker voorkomt bij duursporters.

Deze vorm van cardio heeft tevens een negatief effect op de verhouding testosteron / cortisol. Een verlaagde testosteron spiegel zorgt ervoor dat er minder spiermassa opgebouwd kan worden of dat we spiermassa verliezen. Spieren zijn de organen die het meest energie verbranden. Het verlagen van de spiermassa, zorgt voor een verlaging van de vetverbranding, en is dus juist een ongewenst effect als het gaat om het verbeteren van de lichaamssamenstelling.

Continue cardio training zorgt daarnaast ook nog eens voor teveel (oxidatieve) stress in het lichaam. Ook dit kan resulteren in een toename van het stresshormoon cortisol. Een te hoge cortisol spiegel houdt direct verband met vetopslag op de buik.

Een toename van cortisol kan voor een verhoogde insulinespiegel zorgen, en kan wederom een toename in vetopslag tot gevolg hebben. De toename van insuline heeft vervolgens weer een afname van groeihormoon tot gevolg. Groeihormoon is het verjongingshormoon, het stimuleert de vetverbranding en zorgt voor versnelling en verbetering van het herstel.

Onderdoek laat zien dat High Intensity Training een veel effectievere methode is voor het verbeteren van de conditie (VO2max) en het verbranden van vet. High Intensity Interval Training is een trainingsvorm waarbij de zeer hoge intensiteit wordt afgewisseld met herstelperioden op lage tot middelmatige intensiteit.

Het effect van lang, véél en rustig sporten VS korter, minder en intensiever trainen is al getest geweest, zie deze aflevering van ‘Ook getest op mensen’: http://www.een.be/programmas/ook-getest-op-mensen/intensief-of-rustig-sporten

2 gedachten over “Hoe Je Van Cardio Training Dikker Kan Worden: Fat Ass Cardio Syndrome”

Reacties zijn gesloten.