De Juiste Mindset Voor Meer Succes Met Je Trainingsprogramma

Ben je snel gedemotiveerd als je binnen enkele weken geen 5kg afgevallen bent? Of gaan de loopprestaties minder goed dan verwacht waardoor je er meteen de brui aan geeft? Of stop je volledig met je fitnessprogramma omdat je na 3 maand nog geen sixpack hebt? De reden dat het jou niet lukt om vol te houden en je doel te bereiken heeft waarschijnlijk te maken met je mindset.

De juiste mindset is bepalend voor een succesvol leven, niet alleen op het gebied van werk en gezin, maar ook op het gebied van sportprestaties, training en gezondheid. De mindset die je hebt bepaald of je hiermee succes hebt, of het succes juist in de weg kan staan, namelijk onze “statische of op groei gerichte mindset”.

Met de juiste instelling blijven we gemotiveerd, en presteren we beter op persoonlijk, professioneel en sportief vlak om zo onze doelen te kunnen bereiken en te behouden of nog verder te verbeteren.

 

De statische mindset – De overtuiging dat je kwaliteiten aangeboren en onveranderlijk zijn

Eigenschappen van deze mindset:

– Uitdagingen vermijden en obsakels uit de weg gaan
– Opgeven bij tegenslag
– Inspanning zien als zinloos
– Niet tegen kritiek kunnen
– Zich bedreigd voelen door het succes van anderen

Gevolg: Je zal je doel uiteindelijk niet bereiken

 

De op groei gerichte mindset – De overtuiging dat je intelligentie en kwaliteiten ontwikkelbaar zijn

Eigenschappen van deze mindset:

– Verlangen om te leren
– Niet opgeven bij tegenslag
– Het nut van inspanning inzien
– Openstaan voor kritiek
– Geïnspireerd zijn door het succes van anderen

Gevolg: Je benut je potentieel en presteert steeds beter

 

Hieruit leren we dat mensen met een op groei gerichte mindset voldoening vinden in het leren en voorruitgang boeken, niet alleen in het winnen of het eindddoel bereiken. M.a.w. progressie is belangrijker dan “alles of niks”. Bij dit laatste of ook wel de “statische mindset”, zal je geen plezier hebben tijdens de progressie of het leerproces waardoor er weinig tot geen motivatie is en je snel teleurgesteld zal zijn zolang je dat einddoel nog niet bereikt hebt.

Als we dit vertalen naar de fitnessclub en je trainingsresultaten, kan je wel een realistisch einddoel vooropstellen (bvb. 10kg afvallen, sixpack, 5 kg meer spieren, terug in je favoriete zomer outfit kunnen, minder rugpijn na een dag in de tuin werken,…), maar zorg hier ook voor een op groei gerichte mindset, en focus niet enkel en alleen op dat eindresultaat maar ook de weg die je aflegt naar die doelstelling en het leerproces, zeker als je weet dat je 10 jaar of langer geen sport hebt gedaan of bepaalde klachten hebt of jarenlang een ongezonde levensstijl had, dan kan je niet verwachten dat dit allemaal in enkele weken teniet gecorrigeerd wordt. Wees blij met iedere stap progressie die je maakt, en kijk steeds vanwaar je komt. Als je al jarenlang overgewicht hebt en je einddoel is 10kg afvallen, dan kan je toch gerust blij zijn als je na een paar weken al enkele kilo’s kwijt bent. Of je merkt dat die moeilijke oefening al een stuk gemakkelijk gaat en je voelt dat je al meer energie hebt terwijl je vroeger altijd die middagdip had. Ook dat is progressie en resultaat en uiteindelijk bereik je steeds een hoger niveau.

Probeer de overstap naar een op groei gerichte mindset en ervaar welke voordelen dit voor jouw persoonlijke ontwikkeling kan opleveren. Succes!

 

Bron: Mindset, de weg naar een succesvol leven (Carol S Dweck)